• VOETBALTALENT ESB'19 NAAR BAYER LEVERKUSEN

  17 apr 2021
  |
  • 0
 • Ayana Heuts, 9 jaar jong, is nu nog wekelijks te vinden op een van de voetbalvelden van ESB’19. Maar daar gaat verandering in komen. Ze is gescout door de topclub uit Leverkusen en zal met ingang van het volgende voetbalseizoen deel uitmaken van hun U13 selectie. Daarmee wordt Ayana de jongste speler ooit bij Bayer 04.
   
  Vader Kenny is maar wat trots op zijn dochter, die al vroeg een geheel eigen willetje had “Ayana was nog geen 6 jaar toen ze met een ferme vuistslag op tafel duidelijk maakte dat ze niet op handbal wilde, maar op voetbal”. Dat zagen haar ouders niet gelijk zitten, maar tijdens een kennismakingsdag in Simpelveld bleef Ayana’s talent niet onopgemerkt. Ayana ging ‘op voetbal’ en Kenny bood zijn hulp aan als trainer bij ESB’19.
   
  Naast de clubtrainingen is Ayana regelmatig met haar vader op het veld te vinden voor een één-op-één training. Kenny: “Het is grappig om te zien dat voorbijlopende wandelaars dan soms minutenlang stil blijven staan om te kijken naar de verrichtingen van dat kleine meisje”.
   
  Omdat het trainen van je eigen dochter ook zijn beperkingen kent, wordt aansluiting gezocht bij de Euregio Voetbalschool, waar Ayana zich enorm ontwikkelt op voetbaltechnisch vlak. Dat werd nog eens bevestigd toen ze mocht deelnemen aan de finales van de Jonger Oranje talentendagen in Wormerveer. Tussen ruim 200 geselecteerde voetballers liepen 2 meisjes, waarvan Ayana er eentje was. “Dankzij haar goede techniek bleef ze overeind tussen de jongens”, aldus Kenny. Ook eigenaar Jo Wings van de voetbalschool is trots op zijn pupil: “We hebben Ayana de afgelopen jaren zien groeien tot een meisje dat nu als negenjarige bij Bayer Leverkusen aansluit. Dat is écht uniek in de geschiedenis van de club”.
   
  Uiteindelijk bleken zelfs een aantal topclubs een oogje te hebben op Ayana. De keuze voor Bayer 04 maakte ze echter helemaal zelf. “Omdat de trainer speciaal voor mij naar Nederland is gekomen”, aldus Ayana. Dit goede gevoel werd nog eens bevestigd tijdens een proeftraining in Leverkusen, toen ook de klik met de overige meiden er bleek te zijn.
   
  Dat Ayana de lat hoog legt blijkt als ze haar toekomstdroom uitspreekt: “Bij Barcelona voetballen”. Dat is ook niet zo vreemd, als je grote voetbalidolen Frenkie de Jong en Lieke Martens heten. En hoewel ze het natuurlijk super vindt wat er nu allemaal gebeurt, vindt ze het voetballen bij SJO ESB ’19 ook nog steeds heel gaaf. “Ik ga het spelen met mijn klasgenootjes en vriendjes wel missen, denk ik”.
   
  Foto: Hay Heuts